Micsoda éjszaka volt...

2009.12.31. 11:53 - Niko415

 

Peti beteg, és olyan rémes látni, hallani. Az első szopiig (fél 3-ig) alig aludt negyed órákat, fél órákat, hangos szörcsögés, sírás, ásítás.

Orrszívás, felébresztés, végül gyógyszer.

Teljesen kiszívta az energiáim. És csak ringattam, és ringattam… és puszilgattam. Kis testét magam mellé vettem végül, mikor beadtam a Nurofent is végül, bár lázat nem mértem, de ettől végül elnyugodt. De lehet a szopi miatt, vagy a fáradságtól. Édes pici teste elnyúlt, és szörtyögött mellettem, mint Dana egykori játéka: a horkolós maci. Időnként felébredt, cumi vissza, simó, és próbáltam visszaaltatni.

Istenem, Danával mennyit csináltam (csináltuk) végig mindezt. Csak ő mellé produkálta a magas lázat, amit alig tudtunk lehűteni. Éjszaka közepén az apjával felváltva borogattuk, hűtőfürdőztük, párásítottunk, bugyoláltuk, ha rázta a hideg.

De most csak én vagyok neki, és ő nekem. Úgyhogy marad az egyedüli szolgálat, a katatón ébren alvás. Fürdeni sem tudtam elmenni, mert egy gyors mosdás alatt is felsírt. Vissza ringatás, puszilgatás, orrszívás, újabb üvöltés.

Majd végül 2 óra pihenés.

Ébren járok, mint egy Zombi.

Danát el kellett vinnem mater órára, külön tanárhoz, mert igen aggasztó a felvételi közelsége, és hát ebből nem áll igazán jól, vagy nem annyira jól, amennyi a felvételihez kell.

Így beteg gyerek ide, vagy oda, menni kellett, cipelni őt magammal, fel a hatodikra, tanárral jópofizás, megbeszélni az irányvonalat, irány haza. Most alszik végre, persze kinyúlt éjszaka. Jól bebugyolálva, de a teraszon. A friss, nedves levegő kell az orrjáratainak. Ha kiszárad, akkor meg az lenne a baj.

Remek egy Szilveszter lesz, azt hiszem nyomtalanul, és álomban fog eltelni, ha Peti tud aludni.

Ha tud…

 

Ez az év rémes volt. Nehéz, kegyetlen, embert próbáló. Egyelőre túléltem, és még néha béke is volt a szívemben. Most jön a Tigris éve. A kínaiak szerint a hirtelen, nagy változások éve! Ennél nagyobb változás?! És ha az ember nincs készen, lecsap a Sors, mondják. Ha nem megyünk elébe, és nem járjuk az előre tervezett utunk, ha a kényelmet választjuk, a közönyt, a változatlanságot, odadob, de úgy, hogy koppanunk.

Mit hoz vajon nekem? Merre tart az utam? Bár látnám a következő puzzle darabot előre, és érteném…

De ha meg látnám, talán félnék. Ki van ez találva.

Eszembe jutnak a szavak az egyik kedvenc versemből:

Szabó Lőrinc: Különbéke

 


Ha egyszerre tudok meg mindent,
hogy itt mi van,
egész biztossan felkötöttem
volna magam.

De valamit a sors, úgy látszik,
akart velem:
megmutatott mindent, de lassan,
türelmessen:

különbékét ezért kötöttem
a semmivel,
ezért van, hogy csinálom, amit
csinálni kell,

ezért becsülök úgy egy-egy jó
pillanatot,
ezért van, hogy a háborúban
verset irok

s a leprások közt fütyörészek
és nevetek
s egyre jobban kezdem szeretni
a gyerekeket.

 

Eladtam házasságunk utolsó mementóját: 

az arany evőeszközkészletet, ami 17 éve kibontatlanul állt a szekrényben. Helyette veszek egy laptopot, amire oly rég óta vágyok. Remélem megszeretem, és megszületik belőle a regényem, egy igazi babaregény. Happy Endet nem ígérek, de igaz történet lesz.

 

Ez a blog most itt bezárul... Talán folytatom majd máshol… talán vidámabb történetekkel, ha az Élet olyan lapot oszt, és én kész vagyok rá fogadni.

 

Il mio primo Natale

2009.12.31. 01:59 - Niko415

 

Miért fáj?

 

Mikor itthon van, még jobban a hiánya? Miért vártam, hogy az ünnepek alatt még egyszer meglátogatja a fiát?

30 km, és nem 1500 választ el, de ez a 30 égetőbb, ez a 2 hét fájóbb a 4 hónapi távollétnél. Most kellett rájönnöm, hogy nem a távolság választ el minket, nem az a fő akadály. Benne rejlik a gát, és ha egymás mellett laknánk, sem jönne át. Ez iszonyú felismerés volt. Mindig van új, és még újabb csalódás, felismerés. Mindig van mit elvenni, már annyiszor tudtam, és még mindig fáj. Meddig még?

Miért hiszem, hogy túl vagyok rajta, és mindent kibírok?

Az ünnepek egyetlen szó, sms, látogatás, hívás nélkül.

Pedig oly édes volt a kicsi, mikor a fényeket nézte, ahogy „il mio primo Natale”-s kis ruhájában ő is pirosban pompázott, mint húgomék 3 gyereke. Kemény, nagyon kemény! Talán ennyire mégsem vagyok erős. Az empátia elveszett, már nem tudok felmentést találni, ahogy eddig, oly mélyen átjár a bánat.

 

Azt szeretném, neki is fájjon, hogy hiányozzunk, hogy álmaiban ott legyünk mindig, mindenütt. Remélem eszébe jutunk, és remélem aggódva, és szeretettel. Az a baj, már csak a lelkiismeret-furdalás maradt meg benne, a szeretetet, a szerelmet felülírta. Az én életem sem békés nélküle, most tudom mennyire nem az. El kell tudnom feledni nap, mint nap. De ez nem megy jelenleg. Így nem. Most nem, még nem.

Képes leszek rá nem leckéztetni, nem tartani példabeszédet, nem moralizálni, nem bántani? Egyszerűen eltűnni nyomtalanul, megszűnni létezni számára?

Nem tudom.

Ma jött egy hívás, míg a lányommal végre moziban voltunk, és anyu pesztrálta a kicsit. Nem tudtam felvenni. Sms jött utána:  Később nem jó, majd hétfőn hívlak” (és ma szerda van: december 30.!). December 20-a óta egyetlen hang sem jött. Akkor, mikor itt volt a béke szigete, múlt és jövő nélküli időtlen pillanat. Azóta szóért kiáltó néma süppedés, hallgató telefon, süket várakozás. Egy pár szavas válasz a születésnapi köszöntésre.

Ennyi lenne? Ilyen érzéketlen, és empátiátlan? Vagy „csak” erőtlen?

A szívem sajdul bele, úgy fáj, belülről nyelem a könnyeim, és itt gubbasztok a sötétben, Péter hortyog mellettem.

Beteg a kicsim! Kintről hoztuk haza, a húgomék gyerekeitől, karácsonyi ajándékként.

Ott úgy egymásba felejtkeztek a gyerekek, taknyostul, tüdőgyulladásostúl, hogy szét se lehetett őket választani. Nyúzták, húzták, vonták Petit, amit ő kisebb sírásokkal (ha koppant a feje a szőnyegen), de többnyire békésen, boldogan tűrt. Azért a gyerekek mégiscsak egymás társaságától a legboldogabbak. Ott próbáltuk ki az első alma pépet, igen kedvező fogadtatása volt. De sajnos egyelőre csak a bio almapép konzerv jött be neki. Saját almapempőt még nagy prüszkölés közben kiköpte, és megrázta a fejét.

A repülőn hazafelé a leszállás az esti alvásidőre esett. Az egész repülő néma csöndben asszisztálta végig Péter őrjöngő esti elalvós szólamát. Azt hitték gondolom, szegényt a leszállás nyomásváltozása gyötri meg. De nem! El volt foglalva az őt ilyenkor gyötrő elalvástól való félelmével, amit dobhártyaszaggató sírás jelez. Pedig rám kötve ringattam, már amennyire egy székben beszíjazva lehet. Potyogtak a könnyei, izzadt, csöpögött az orráról, homlokáról a verejték. Aztán kikergettek minket a hideg szélbe, semmi lengő folyosó, csak a busz, aminek előttünk a sofőr becsukta az ajtaját, várhattuk a következő „szállítmányt”! Magamra szorítva a kicsit a hordozóban, a kabátommal próbáltam takargatni, de reménytelen volt, nem elég bő. Néhány perc volt csupán, talán megússzuk.

De ez nem segített a gyerekek hordozta takonykór előkészítette kis testen. Másnapra berekedt… Hangja, mint a repedt fazék. Tátog, lilul a feje, de alig jön ki hang a torkán. De semmi egyéb. Jól volt, mosolygott, jól evett. Tegnap még tudtunk sétálni egyet a Városligetben. Szépen sütött a nap, Dana görkorcsolyával tolta a babakocsit. Kissé meredezett tőle a hajam, de igyekeztem visszafogni magam, és a kocsit jó irányban tartani.

 Mára viszont bedurvult a betegség. Szó sincs már sétáról! Szörtyög, köhög, alig kap levegőt. Ennél nagyobb baja ne legyen! Kezelem a homeopáthiás orvos utasítása szerint. Érzem ma éjjel nem alszunk, fél óránként felébred. Ha alszik is, hangosan.

 

 

A húgoméknál egyébként nem jó a helyzet. Szivettépő volt látni a lehangoltságát. Van férj, de minek? Van társ, de nem segítség. Van apa, de idegesítik a kölykei. Van férfi, de osztozni kell rajta. Így inkább nem kéne. Mindenáron, ha én nem tudom boldoggá tenni, és ő se engem?

 

Olyan ez, mint amikor ikerházból családi házba költöztünk. Az ikerházban idegesített, hogy a szomszéd miért nem takarítja a közös garázslejárót, miért mindig nekünk kell. Mindig bosszantott, és figyeltem mikor kelnek már fel végre ők reggel 5-kor, hogy letakarítsák a havat.

Amikor családi házban költöztünk, a teendő ugyanaz volt, de nem okolhattunk senkit, vagy kérhettük számon bárkin. Egyedül kellett megcsinálni ugyanazt, de az érzés mégis más volt.

 

A volt férjem szekáltam, ha valami férfi-munka volt, és én hétről hétre hiába kértem, írtam listát, könyörögtem, de neki más volt a prioritása, megcsináltatni meg nem engedte. Meg tudott vele őrjíteni. Ő meg szekált, ha a házasságunk vége felé az én dolgom nem végeztem el időben, vagy egyszerűen már nem volt kedvem, meg energiám. Pedig az erőm néha határtalannak tűnt. Még néha éjjel 2 után is takarítottam a vendégek után, akiknek nagy kedvvel főztem akár hirtelen kétfélét is, egy kis desszerttel tarkítva. Most nem szekál senki. Amire nincs időm, az nem készül el. Amit meg tudok fizetni, megcsináltatom mással. Csak magamtól várhatok el, és magamat hibáztathatom, ha eltoltam. Ha kapok segítséget anyámtól, vagy a lányomtól, az ajándék. Minden nézőpont kérdése.

 

Ahogy egy barátnőm írja: „Mondhatnám, hogy ne hiányold (a férfit), mert így nem kell zoknit és gatyát teregetned, boros üvegeket visszavinned, amiket az automata visszaköp, horkolásra ébredned (még arra is!), stb-stb. csak a legbosszantóbbakat említve, de azért ez így hazugság...”

A férjemmel a végén már nem tudtam együtt vacsorázni, mert ha levest evett, szürcsögött kissé, ami az évek alatt hangorkánná nőtte ki magát a szememben. És mióta ezt elmondtam a húgomnak, észrevettük, hogy az ő férje túltesz minden megszokott „leveshűtési” hangon. Olyan hanggal szívja meg a levest, mint a Hófehérke és a Héttörpe DVD-s verzióján a „leves evéses” rész, ami kimaradt végül a filmből: az elképesztő kanálrengető, leveshörpintő fel-, és alszólamokkal tarkított dal, amitől röhögő görcsöt kap az ember, kivéve, ha minden nap ezt kell hallgatnia… Ma már a húgom is inkább elmegy az asztaltól. Hát így kezdődik…

Aztán van, akinél fordul a kocka: az elvesztés fájdalma, nosztalgiája felülírja a háborút, a megbántottságot, a szabadságvágyat, és az egyedüllét félelmét, és újra „hőst” (apát, férfit, férjet, kedvest) kezd látni abban a mellette szuszogó mackóban, akármennyire is összetört a kapcsolat.  

És van, amit már nem lehet összetartani többé. De azt talán nem is érdemes minden áron „pillanat-ragasztó” lélekromboló kompromisszumokkal összeragasztani. A csíkok örökké meglátszanak, és soha nem lesz olyan strapabíró a „váza” többé.

Aztán van a kényszer együtt maradás: anyagiak, gyerekek miatt. Az egymás mellett ragadtak „tűrünk, nyelünk, nem beszélünk” verziójú vegetálása. Megtehetjük, hogy nem beszélünk a múltról, a csalódásról, a problémákról, és éljük a hallgatólagos békét, és a mindent elfedő konfliktuskerülő hallgatásba burkolózunk. Biztosan ez is révbe visz. De milyen révbe? Kik leszünk, mire átérünk a túlpartra? Mit adunk tovább a gyerekeinknek? Kinek bizonyítjuk jóravalóságunkat? Vámot veszünk saját életünk terhén? Miért? Kiért? Olyan sok a kiúttalanság, az elfedett válasz, a meg nem válaszolt kérdés, a fel nem tett miért. A másra, vagy másokra fogott kifogás. És olyan nehéz emberül élni. És hogy jól tettük-e, csak az életünk végén kapunk választ, ahol visszanézve, retrospektíve megleljük az eleven puzzle, életünk kockáinak értelmét. Ahogy Müller Péter írja Gondviselés c. könyvének ajánlójában: „Kihasználom azt a helyzetet, hogy hetvenhárom éves lettem, és vissza tudok nézni. Történetem vége felé kezdem már érteni a sorsom rejtett összefüggéseit. A megvalósult jövőmben élek.”

 

Kezdetnek nem rossz célkitűzés.

 

 

Rácsok nélkül

2009.12.14. 20:24 - Niko415

Peti lekerült a földre! Kinőtte a járókát, vagy ahogy mi hívtük nézegetőt. A lába mindig beakadt a rácsokba, vagy a keze... és akkor jött az óbégatás.

2 hete kezdte az utazás alatt a lendületes hasra fordulást. Érdekes, hogy más sorrendben, ahogy a lányom, és a nehezénél fogva. De vissza már nem megy. Lerakom, egy pillanat alatt fordul a játék fele, jön a fekvőtámasz, rugókéz, nyögés, majd elfárad. És sirdogál. Illetve inkább üvölt, ha egyértelmű akarok lenni. És akkor kezdem forgatni, úgy ahogy Edittől a gyógytornásztól tanultuk. Újra, és újra.


Még óbégatás előtt, mikor örömmel nyúl a játékért. A piros polifoam-ot is a gyógytornásznak köszönhetjük, aki úgy csináltatja, mégiscsak vidámabb, életkedved, energiát sugárzó szín, mint a hagyományos szürke, vagy világoskék.

Szóval így le tudok mellé heveredni, és játszani vele, forgatni, és persze agyon puszilgatni.

Persze, hason jön ki a böfi, és vele a tej is, hiába figyelek rá, hogy evés után rögtön nem lehet lerakni, és egy kicsit üldögél játék előtt. A tej mindig, és minden alkalommal nagy lendülettel jön, és gyakran szépen összekeni. De a hempergő másik nagy előnye, hogy könnyú letörölni.

...

Most már minden nap kapja a kiegészítést, és néha nemcsak az esti szopi után, hanem ha úgy érzem, hogy rövid ideig, és igen nyugtalanul szopizott, akkor egy 60ml még lecsúszik, és megnyugszik. Fejni már nem fejek, annyira hatástalan volt, és üvöltő gyerek mellett nem is lehet. Este mindkét cici után simán bevág 90ml-t. A mi tápszerünk: Bébé H.A. Start aktiv. És igen gyorsan oldódik, nem kell apránként adagolni, mint a Humana-t. Szóval örülök neki, segít, és megnyugtatja Petit.

És végre homeopatha orvosunk is elégedett a kinézetével. "Most végre 100%-os a gyerek, meg vagyok nyugodva".

 Hát még én! Tudom, minden anya gyönyörűnek látja a gyermekét... Elolvadok, ha ránézek.

Kikerekedett, és nyugodtabban alszik. Na, nem baromi sokat, úgy max. 4 órát. De már elviselhetőbb, hogy "csak" kétszer (na jó, néha 3x, 4x) kelek, és nem 2 óránként. Hajnalban sajnos mindig ébred fél 6 körül, fene tudja mi készteti erre, mert még nem éhes. Enni csak fél 7-kor eszik, akkor magam mellé veszem, édes kis testét átötelem, szopizik fekve, amit már elfelejtett hogy kell, de megtanulta ismét, és visszaszundizik. És ha nincs a lányom velem, én is alszom a kicsivel. Muszáj pihennem. És a délutánt is mepróbálom, amikor 3-4 körül alszik. Iszonyúan ki voltam merülve. Na, most is lenne pótolnivalóm, és bárhol, bármikor el tudnék aludni, de a hatszori kelésnél azért sokkal jobb a helyzet.

És már lehet lóbálni, lengetni, forgatni, szaltóztatni, és dobálni. Ez utóbbitól persze a lányom a legboldogabb, én meg igyekszem palástolni az aggodalmam, és a kanapé felé terelem őket. De bírja a kiképzést Peti, ahogy Dana is annak idején.

Kaptunk bogyót, ha izgatott, fáradt, nyűgös elalvás előtt: Coffea D12, úgy rendelték meg külföldről, igen horror áron, de megérte. Segít, és pillanatok alatt elnyugtatja. Legalábbis eddig azt tapasztaltam.

Most várjuk az új bébiörzőt, amit az angyalka repít ide apuka segédletével, mert kinyiffant a másik, és fürdés közben néha már üvöltött, mire elzártam a vizet, vagy beszárítottam a hajam. Ez pedig majd állítólag villogni is fog, meg énekelni, meg megmondja, hogy ejnye-ejnye de száraz a levegő... :-)

Úgy szeretem ezt a kis csöppséget, most is rajtam piheg, míg ugyan leszakad a nyakam, de nincs szivem letenni, abban a percben felébred. Most már fürdésig így marad.

Most jutottam el oda, hogyha mindent tudok előre, a lelkem tiprásának minden mozzanatát, őérte akkoris vállalnám. Mégha néha nagyon eleven is a fájdalom. És néha olyan erősen tör rám az emlékezés az érzékek szintjén is, hogy már szinte sajog. Máskor, ha sok a dolgom, mint pl. most, mikor a konyhám beázott, a falat kiverték, és újravakolták, leszedték a szekrényem, mert bepenészedett. Vagy radiátort fordíttattam, asztalt vágattam ki, ami azt jelenti, hogy a gyerekszobában teljes felfordulás, őrült por, és kosz. Hiába egy mesterember egyetlen lépése fél nap takarítást jelent utána. Ilyenkor az egyéb gond nem enged emlékezni.

Azt mondják az okosok, hogy amíg le nem pakolom a párkapcsolati fájdalom minden nyűgét s nyilait, addig tart a kezem fájdalma, a lakásom víz általi romba döntése, hisz a fájdalom (víz=érzések, érzelmek, kapcsolat) mindent ELÖNT. És néha úgy érzem, túl sok ZÚDUL a nyakamba, vagy ELEGEM van. De hogy csináljam, hogy ne érezzek?

Van mikor azt hiszem, vége, leraktam, megnyugodtam, jön a belső béke. És akkor feldugja az EGO az orrát: igen? azt hiszed, hogy megszabadultál tőlem? No, nem, várj kisanyám, ezt kapd ki! És jön a telefon: "csak egyetlen napra tudok jönni az ünnepek előtt", és én már zokszó nélkül tudomásul veszem, és örülök, hogy erre is időt talál. De aztán felfogom, 2 hétig itthon lesz, és nem látjuk többet. Ilyenkor szenvedek a legjobban. Az ünnepek csillogással, ünnepi hangulattal, fényekkel, finomságokkal tele, mikor mindenki vendégül lát, és vendéget vár, nekünk mégis üresesen, nélküle fog eltelni. Mikor a kicsi először ujjong, és fedezi fel a villogó fa fényét, mikor először csodálkozik rá a szikrázó varázsra, ilyenkor még jobban fáj, hogy nem lehet részünk egy közös igazi karácsonyi örömben, akár egyetlen napra. És mindez miattam...

 

Mélyrepülés

2009.12.05. 22:58 - Niko415

 

Peti a nagyvárosban.

Izgultam, féltem, vártam, reméltem, álmodoztam az út előtt, alatt.

Féltem, tart-e még a varázs.

Izgultam, olyannak fog-e látni, mint rég.

Vártam, vajon hogy viszonyulunk majd egymáshoz.

Reméltem, igazi öröm lesz babázni, és a nehézségek nem szegik kedvét.

 

Féltem a babával való repüléstől, a megfelelő pakolástól, a babakocsi szállításától és folyamatos szétszerelésétől, hogy a pici fogja bírni, sír-e majd végig, nem lesz-e beteg (utoljára még influenza ellen is elrohantam magam oltatni minden ellenérzésem ellenére), és hogy küzdök meg a csomagokkal. El sem mertem mondani, olyan nehéznek tűnt előre minden. De minden megoldódott. Mindenki segített, jöttek, vigyáztak a lányomra, kivittek a reptérre, értem jöttek, csak hogy egy kicsit, 5 napig boldogok lehessünk együtt. Jogom van vajon kérni? Mindenkit ugráltatni a saját kedvem szerint? Eddig igyekeztem ezt kerülni, de úgy tűnik, az emberek szívesen segítenek, csak meg kell tenni azt a számomra szinte lehetetlennek tűnő dolgot: KÉRNI kell. És éreztetni kell, hogy mekkora dolgot tettek, és hogy én milyen hálás vagyok.

És amikor nem kértem is kaptam: az utasoktól, a taxistól, a recepcióstól, a hordártól, még a biztonsági szolgálattól is, mindenki, de mindenki segített. Így sem volt egyszerű, de megérte!

Két nehéz nap volt, ami hallgatásban, bezárkózásban, titkolózásban, és ködösítésben telt. Hogy nem mehettem gyakorlatilag el a szálloda közeléből egy nap, hátha meglát valaki. Soha nem éreztem még ilyen Hamupipőkének magam. De egy átsírt éjszaka meghozta a megtisztulást. Megbeszéltük, amit meglehetett, amit pedig nem, gondolatban kiegészítettem. Összeraktam a hiányos puzzle-t. Megértettem a fájdalmát, és a miértek egy részét is.

Nem lehetek apuka két helyen…”. Fájdalommal, szeretettel, szenvedéssel telve.

Nem értettem miért, hisz oly sokan apukák két, vagy akár három helyen, megosztva, feldarabolva az idejük, helytállva két családban is, persze nem egyformán, de egy kicsit mindenütt. Magam is megéltem ezt.

Vajon az én fiamnak miért nem lehet apja mégsem, miért hárítja, taszítja el a lehetőséget, és tartja lehetetlennek, amit oly sokan mégis meg tudnak oldani. Hisz láttam hogy tartja a kezében, hogy szereti. Láttam, ahogy a kicsi test simul a nagy erős karba, ahogy igazi szeretettel érinti a pici arcát, kezét, bőrét simogatta, puszilgatta. Ahogy hordozta a terhet, míg bejártuk a várost, vigyázott rá, óvta, takargatta, ringatta. Csak néztem őket, és sírni tudtam volna a gyönyörűségtől!

Hogy tilthatja meg bárki, hogy valaki ezt a természetes, mindenek felett álló érzést megélni szándékozzon? Milyen kapcsolat az, amiben nem lehet harcolni egy gyerek láthatásáért?

Aztán kimondva is elhangzott, ÉN vagyok az akadály! Miattam nem lehet a fiamnak apja. Mert szeretem, és ő is engem. Még mindig, még mindezek után is. Ezért tiltják, és ő ezért nem meri kiharcolni, ami minden emberi mérték szerint jár. Mert féltik tőlem. És mert ő is fél, hogy elveszít mindent. Ha nem lennék, ő gondoskodna róla, és a fiam családban nőhetne fel… igaz, hazugságban, de családban.

Így azonban elszigetelődünk. Lehet örökre. A testvérei nem fognak tudni a létezéséről, hiába ígéri, attól tartok soha nem lesz bátorsága elmondani nekik, hogy volt egy másik élete, egy másik szerelme, egy másik gyermeke. Így nem látogathatja, nem lehet jelen az életében, lemondott róla.

Miatta nem tehetem meg, hogy máskor is meglátogatom, pedig olyan jó lenne időt lopni magunknak, amíg van lehetőségem utazni, mert egy ilyen kicsivel a legkönnyebb. Ez a csecsemőkor olyan pillanatok alatt elröpül, és annyira, de annyira édes. Ahogy kacag, ha az ember belefúrja magát a nyakába, és puszilgatja. Ahogy a pihéket simogatom a feje búbján, ahogy odabújik a cicihez, és boldogan szopizza. Ahogy átölel, és kicsi karjával simogat (ha épp nem tépi a hajam, és karmolászik az elalvástól való félelmében). Ahogy gügyög hajnalban, majd pihegve újra elszusszan. Ahogy göcög, mikor masszírozom, tornáztatom a fürdés előtt. És kezdi felfedezni a forgás örömét, és újra és újra meglepődve a lehetőségen, megfordul, oda és vissza. Majd sír, mert elakadt. És csapkod, mint a cséphadaró, mikor fürdik, maga is meglepődve a vízcseppektől.

De nem lehet része benne, és én nem segíthetek neki, nem oszthatom meg vele az örömet.

Mert félelmet, bűntudatot, és szenvedést váltok csak ki belőle. Nincs több esélye a régi életét megtartani. Kötéltánc minden találkozás, és óriási bátorság, és őrlődés neki. És ha igazán szeretem, ezt nem akarhatom neki.

És én igazán szeretem.

Mint hal a vízben

2009.11.05. 21:21 - Niko415

Erre készültem hetek óta gondolatban, aztán 2 hete gyakorlatban is.

Izgultam, vártam, reméltem. És megtörtént. Az első babaúszásunk! Danával egy idő után igazi élvezet volt, örömteli apás játék. Biztonságos vízben mozgás, majd nyáron jó időtöltés, és igazi ebihal lett a lányomból. A fiamnak is remélem örömteli percek lesznek.

Már előző éjjel "készülődtem": úgy beállítani a szoptatási időt, az álometetést, hogy a másnapi kelést pozitívan befolyásolja. Mintha azt lehetne. Lehet túlságosan Arzén vagyok, ahogy a homeopathám fogalmazott... :-). Szeretem előre megtervezni a dolgokat, látni, tudni, mi lesz, hogy lesz. Készülni rá. Csak a bökkenő az, hogy egy kisbabánál ezt nem lehet kiszámítani. Lehet tervezni, irányítani, reménykedni, imádkozni, sok egyebet. Még talán tervezni is. De a végső szót ő hozza meg, az ő igényei, fáradtsága, alvása, evése, jó kedve. Szóval ez befolyásol mindent. Hát így néztünk neki a múlt szombati első alkalomnak.

A vizet már előre hűteni kellett. Elbúcsúztunk a jó meleg 37 °C foktól, és kezdtünk lejjebb "hűlni": 36, 35, 34, 33. Na kb. ennyit bírok: a 32 már igen hűvös. És jött a fejtető locsolgatása vezényszóra. Ahogy a víz lefolyik a kicsi baba arcán, bezár, nem vesz levegőt. Ha az ember nem tudná, hogy ez a búvár reflex, azt gondolnám, épp megfullad... elég rémes látvány, de meg lehet szokni, és nem is mindig sír, van mikor alig veszi észre, szinte... szinte. És ez megy minden nap: nagy kád, kis víz, langyosabb víz, locsolás, majd fürdés.

És eljött a szombat. Hajnaltól készültünk az időzítéssel. Felírtam, mikor kell ahhoz egyen, hogy lehetőséget adjunk a lehetőség szerinti jó kedélyállapotra: 1 órával előtte egyen, aludjon mielőtt odaérünk!

Szerencsére jött a lányom velünk, ez óriási segítség volt. A maga 12 évével olyan talpraesett, okos meglátásai, praktikus megoldásai vannak, mint egy igazi társnak. És segített: öltöztetette a babát míg én öltöztem, majd segített a zuhanyozás alatt fogni Pétert. Ez ugyanis sarkalatos pont: nekem le kell zuhanyozni, de a gyerek ettől fél, hogy oldjam meg? Szóval most sikerült, lubickolunk a szélén: torna... eddig oké, a láblógatás ment. Mivel nem tudom ki az oktató, minden dirigáló személynek oda akartam adni a bérletünk... jót mosolyogtak. A többi szülőt néztem, kik vannak egyedül, hogyan oldják meg, de a kezdők közt egyedül voltunk.

Aztán végre jött Feri bácsi, az oktató. Itt kell megjegyezzem, hogy heteket töltöttem el, míg kerestem az alkalmas helyet. Mert vagy az a gond, hogy szimpatikus az oktató, de messze van. Vagy közel van a hely, de baromi drága, vagy pont az alvásidőre esik az óra. És végül a Camponánál lévőre esett a választás. Itt elég régi a gyakorlat, nem olyan szabadelvű, mint a Kalovics program az egy köpésre lévő Rubin hotelben, viszont kétszer olyan régóta csinálják, és fele annyiba kerül, ráadásul szombaton van, így Dana is velünk tud időnként jönni. Valamint megválaszthatom az órát, mikor a gyerekemnek épp alkalmas.

Visszatérve, bent vagyunk a vízben, Feri bácsi magyaráz, hosszan, hosszan, hosszan. Iszom a szavait, minden mondat lényeges. Sajnos közben a melleim bámulja, mert azok a szoptatás alatt egy kissé megnőttek, de hát elég nehéz elbújnom, miután a gyerekhez derékben le kell hajoljak pl. a háton való lebegtetés közben. Szóval tűrnöm kell a tekintetét, mintha mi sem történt volna. Egyébként hasznos dolgokat mond. Triviális, de alapvető dolgokat. Attól kezdve, hogy alaposan törüljük meg a gyerek fülét, kell a sapka, még melegben is. "Zsilipeljük" a gyereket, vagyis a hűvösebb előtérben várjunk egy kicsit, míg kihülünk, mert a benti melegből kiszaladni a hidegre veszélyes. Stb. stb. És közben elkezdődik az oktatás. Az első fejlocsolások. Izgulok. Sírni fog-e Péter. De nem!

Na jó, ezt már csináltuk otthon. De most jön az első merítés, igaz ezt még az oktató végzi. Vállról indítható bébi. Vezényszó, indul, merítés, vállra érkezik vissza a baba.

És Péter csinálja, egyetlen hang nélkül! Jaj, rögtön kipróbálnám, de ezt most nem lehet, majd jövő órán.

Aztán jön a magyarázat, háton lebegtetés, ennél biztos fog sírni, mondja Feri bácsi. Mert bizonytalan érzés, a nagy víz, csak a fej fogása.

De Péter ennél a gyakorlatnál sem sír!! Anyai szívem duzzad a büszkeségtől! Az én fiam! És én edzettem előre! Ezek szerint jól készítettem elő mindent!

Na, de az utolsó gyakorlat azért még nálam is kiverte a biztosítékot! Levinni a medence aljára, kezeimet szendvics módjára alatta, felette tartani, és elengedni! Jön fel a baba a víz felszínére! Hát ez nagyon nehéz lesz lelkileg. És itt már persze ő is sírt. Sikerült megnyugtatni. Mondja az edző, most jöhet a játék! Na, ja 25 perc egy ekkora gyereknek óriási idő. Dehogy jön játék, menekülünk ki a vízből. Majd, amikor már élvezi!

A lányommal még azt vártam, hogy itt majd megtanul úszni. És vártam, hogy de már mikor? De nem erről szól ez az egész "boldogság program". Hanem arról, hogy a szülő erősítse kapcsolatát a gyermekkel. Legyen jobb szülő. Bátorítsa önmagát a feladatok biztos végrehajtásával, és higgyen, bízzon a gyerekében, és akkor nem fog félni. Igazi vizi játék. Olyan keveset tudok értelmes játékot játszani a gyermekkel, amit én magam nem unok, vagy ami őt nem fárasztja. Ez egy olyan lesz. Később, emlékszem rá, alig lehetett kiszedni Danát a vízből, annyira szerette! És 1 évesen biztonságban volt a Balatonban is! Majd később a tengerben is, a szemét kinyitva nézelődött. Soha nem félt!

Mondja a gyerekorvosom, hogy de annyi bacilust visznek be a szülők, a gyerekek meg benyelik. Igaz. De én mégis reménykedem, hogy az együttjátszás öröme legyőzi az ellenlábasokat, és Péter is megszereti annyira, ahogy Dana, és még közelebb hoz bennünket egymáshoz. Bizalmat épít.

Legközelebb egyedül leszek, azzal is meg kell küzdenem!

De ez nem elég! Élvezni szeretném, sőt, a cél, hogy együtt örüljünk!

 

Irj, hogy gyógyulhass!

2009.10.07. 23:44 - Niko415

Egy barátnőm azt mondta ma: "Neked írnod kell! Nemcsak azért, mert másoknak jó olvasni (bocsi, de továbbadtam a linket egy most terhes barátnőmnek :-), aki hálás volt a születéstörténetedért, de látszik, ahogy az elejétől fogva egyhuzamban olvastam el az írásaid (bepótolva a lemaradásom belőled), hogy gyógyulsz... Mikor a múltkor láttalak, magamban a könnyeim nyelve hagytalak olyan ripsz-ropsz itt. Láttam a fájdalmad, a fáradtságod, a lelki szenvedéseid, a boldogtalanságod. Mostanra megváltoztál, az írás bizonyosan segített. Ahogy régen is, mindig kihúzott a grafománságod a lelki alagútból".

Nem pontosan így fogalmazott, de ez volt a lényeg. És elbőgtem magam a szavaira.

És eszembe jutott, amit most Eszter mondott nemrég, mikor az ínhüvelygyulladásom lelki eredetét mentem "kidumálni" Tatabányára. Idézett Garry Chapman könyvéből: a szeretet nyelveiről beszélt, kinek mi a fontos. És rájöttem, hogy nekem a pozitív visszajelzés, vagyis "egy jó szó"... Ez lehántja sündisznő tüskéim, és a határozott, talpraesett nőből hirtelen érzékeny mimóza lesz. Ezt csak kevesen láthatják. "Nem dughatom mindenkinek oda a hasam", ahogy az állatok kifejezik a bizalmukat.

De nekem az írás ilyen megváltás. Ha írok, gyógyulok. GYakorlatilag állandóan írok, fogalmazok, ha nem írok, akkor is. Szopi közben, séta közben, állandóan! Peregnek a szavak, mint egy regényben. Csak lenne időm mindent leírni!

Magamnak pötyögöm ezt a baromi hangos gépet, ami úgy búg, mint egy rosszabb kori hőlégbefúvó, a ventillátor hangja nem engedi elfelejteni, hogy megy a gép... rémes. Kell egy laptop. Mégsem írhatok itt a mostanra félig gyerekszobává vált dolgozóban. Meg elektroszmog, villodzó képernyő, stb. Tudtam, hogy előbb-utóbb ki kell innen költözni, de húztam, halogattam.

Szóval írnom kell! Magamnak, másoknak, barátoknak, és talán egy születő regény csíráinak. Úgyhogy módszert váltok. A részletes, pisil, kakil, sétálunkból át kell lépni, valahogy mesélőbbe.

...

Talán az lehetne a regényem címe: Az illegális bevándorló

Mármint a kisfiam!

Néz rám őzbarna szemével, áthatóan, szívet melengető kacajjal gurgulászik. Belefúrom a szám a hasába, és cuppanósat puszilok a nyakába. Nem lehet betelni vele!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindent feledek. Hogy hogyan jött, és volt, igen volt egy nap, egyetlen nap: december 28-ról 29-re virradó nap, mikor ott álltam a semmi közepén, lelkem kietlen sivatagában, mérlegelve, okosan, ésszerűen... ennek semmi értelme így! Egyedül leszek, az apuka mégsem tud mellettem lenni, bármekkora is volt a szerelmünk, bármennyire is ő akarta ezt a kis porontyot, de nem tudja elhagyni a családját. Elvált vagyok, 40 éves vagyok, nyakamon a hitelekkel, minimális segítséggel, az új életem küszöbén még egy gyerekkel...

Istenem, de jó, hogy mi nőkbe bele van kódolva az anyaság! Számtalan barátnőt hívtam fel, plusz anyám kártyáját, jótanácsait, a húgaim józanságát is segítségül kérve, "mérlegeltem"... mitévő legyek. Józan színgli legyek, vagy eszetlen anya újra?

Az egyik húgom így fogalmazott: "Olyan nőt gyakran látni, aki megbánta, hogy elvetette a gyerekét, de aki mégis megtartotta, megszülte, és azt bánta volna, nemigen!"

A másik azt mondta: "A fiút elítélem, gyáva, és gyenge lelki alkat, hülyét csinált belőled, legszívesebben behúznék neki egyet, de Te erre vártál 10 évig! Örökre bánnád ha ezt a lehetőséget most elszalasztod! Majd belejössz, ügyes vagy!"

Micsoda húgaim vannak! Sokkal érettebbek mint én!

A jótanácsok sokat segítettek a lelkemet helyrerakni, de végül nem ez döntött. Az ultrahangon megmozdult a pici szive, kalimpált a lábaival, és rögtön imádtam, dobbant a szívem, és zokogtam belül, mikor 29-én a papájával együtt néztük, és magunkban mindketten mérlegeltünk... adjunk-e neki egy esélyt? Ma is bőgök, mikor ezt újra élem. És tudom, a Kedvesem is sírt, mikor kimenekült a rendelőből. Én ott születtem újra anyává.

Hát ennyit az előzményekről visszamenőlegesen röviden.

...

Szóval Peti őzbarna szemei szemei az enyémbe fúródnak. Okosan néz, áthatóan. Messziről követ, figyel. Körbefordul a hempergőn, oldalra fordul, gőgicsél, aztán elkezd unatkozni. Már fekve nem élvezi annyira a helyzetet. Hordozóban, engem látva megint elvan. 4x alszik, hosszabb, rövidebb etapokat. Van amelyik nap jobb, van, amelyik brutálisan fárasztó.

A Suttógó egyik remek mondata: Az egyetlen biztos dolog a gyerekeknél a VÁLTOZÁS. Szóval gyakrabban kell ülésbe tenni, hogy kövessen, nézelődjön, figyeljen. Közben nyálasra rágja az egész öklét. A cuminak többek közt azért adtam be a derekam, hogy nehogy "ekcémásra rágja a kezét", ahogy a homeopathám fogalmazott. Nem tudom lehet-e ekcémásra szopizni az ember saját kezét, de hát ő az orvos. Én az enyémet 4 éves koromig masszívan szoptam (volt a kis gyermeki lelkemnek elég sara, amire gyógyulást kerestem), mindkét kezemet tudtam váltani. Majd mikor a nagyanyám bekötötte, hogy már nagykislány vagyok... másnap már újabbat tudtam szopizni. Ehhez képest semmi ekcéma...

Imádom a kisfiam!

Azt hittem nem lehet ugyanúgy szeretni még egy gyereket, ahogy a lányom imádtam!

Micsoda hülyeség! És mégis hányunknak megfordul a fejében. És megjelent egy új elem: az eddigi "jaj, fiam lesz" félelem helyét átvette a "büszkeség": "kisfiam" mondogatom neki, amit a lányomnak soha nem mondtam, mármint nem azt, hogy kisfiam :-), de csak úgy becézgettem babául. De Peti, az Pepe! meg kisfiam, meg fiacskám. És jó kimondani.

A kolléganőm "vígasztalt", mikor azon siránkodtam, hogy majd focimeccsekre kell járnom, hogy "imádni fogod, meglátod, minden pasit pótol majd, és annyi örömet ad, hogy el sem tudod képzelni!" Olyan sztereotípia, banális, milliószor megesett, és átélt élmény ez, ahogy az ember fiús anyukává érik, és a tőle szokatlan dolgokért kezd el rajongani. Már furán nézek a rózsaszínben pompázó édi-bédi kislány babákra. De bezzeg az én fiam milyen fickósan néz ki, milyen fiús a pofija, milyen "pasis" a nézése: "charming", ahogy egy barátnőm fogalmazta, mikor egy grübedlis mosolyával csepfolyossá változtatta egy pillanat alatt, úgy elolvadt!

És hát ismét, és állandóan, imádom a lányomat!

Hihetlenül csodás pótanyuka! Úgy dédelgeti, puszilgatja, tisztába teszi, mosdatja, fürdeti, mintha a sajátja lenne. És persze nagyokat nevetünk rajta, mikor pl. együtt olvasnak! És Pepe odaadóan elalszik "Egri csillagokra", angol rendhagyó igékre, olasz nyelvtanra. :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...

Gyógytornászhoz járunk!

Edithez a homeopathám küldött, kis feszülést látott a gyerekben, és egy "jobb kanyar", némi öklözést. Jót fog tenni, mondta!

Edit egy angyal! Üvöltő gyerekekkel dolgozik, bütykösre maszírozza, "kínozza" őket, hogy jobban járjanak, mozogjanak, egyenek, aludjanak. Senki nem szűrte ki, hogy mennyi merevség van a kisfiamban! Sem a gyerekorvos, sem a védőnő, sem az ortopédia! Miközben Edit gyakorlatait végzem, áldom a Jóistent, hogy idevezérelt bennünket.

Peti kevésbé! Üvölt rendületlenül, mint a sakál! "Strechingelünk", ahogy Edit mondja. Nyújtjuk a baba nyakát. Ő még a nyelvét is nyújtja, húzza, a pofazacskóját is, a nyakát. Olyan mintha megfojtaná! De nem! Peti lazul, már a második kezelésnél is sok a javulás. Én is minden nap masszírozom naponta kétszer. Jó, persze, eddig is csináltam, de eddig vigyorgott rajta, most kiegészült az üvöltős résszel. De tudom, jót tesz neki!

Reméljük, hogy hosszabbakat, mélyebbeket fog aludni, talán kevésbé görcsösen elaludni, lassan elhagyni az átkaroló reflexet, kinyílik a kis ökle, és szopizni is jobban fog. Nagyon bízom benne!

Lassan már szédelgek a fáradságtól. Napközben ritkán van időm aludni, és lám most meg irogatok. Tulajdonképp néha egész jól bírom, csak néha mozdulnak meg a falak...

Pedig lefekvés előtt megy az "álomszopi" cumisüvegből. Ez tényleg igen jó módszer, de van, amikor csak 2-ig tart ki a teli pocak. Ill. akkor felébred. De nem kell még enni. Van, hogy 4x ébred, de csak 2x eszik! Rémes! Néha egy büfi, vagy egy hasrafordítás, vagy csak én kellek, ki tudja... Ezt az 5,30-as kelést, majd hason visszaalvást igazán átugorhatná! Suttogó szerint rossz szokás! És ha egy órával előtte felkeltem, le lehet róla szoktatni. De hogy keltsem fel, mikor 3-majdnem 4-ig szopik??

...

Ma köhögésre, tüsszögésre ébredtünk. Peti köhög! Fuldokol!

Egy kisbaba nem tud a száján át lélegezni, és ha be van dugulva az orra, alig tud enni, és alig tud aludni. Szívom "Pesztonkával", valami jön is ki, szerencsére nem sárga. Azt mondták a "Péterek nem betegek, szívósak". Hajrá kisfiam, győzzük le a betegséget!

---

Mégis mindezek mellett, a belső béke lassan rám talál. Lassan, csendesen, fájdalomban, szomorúságban foganva. De itt van! A kisfiam apró kezében, amivel az ujjamat szorítja, gyönyörű kis szemében, az édes arányos alakjában, az odaadó szopizásban.
Mindig elalélok, ahogy nézem, mikor lehunyja szemét a cicin!

Egy apró kis csoda!

Mikor az utolsó tabu is megdől.

2009.09.21. 16:22 - Niko415

Ma voltunk ortopédiai szűrésen, amitől mindenki elrettentett, sokan voltak, a gyerekek ordítottak, mindenkit 9-re hívtak, kár volt rohanni. Tömegrendelés, gondoltam. Ide se soha többet.

De...

Hamar lement: 3/4 óra alatt, és kiszűrték azt, amit eddig egy orvos se, még a nagyon alapos fizetős marha elegáns klinika sem: kötött a csipő, lazítani, tornáztatni kell minden pelenkázásnál! El is kezdtem épp tegnap a tornát és a masszázst, már végre kezdi élvezni a fürdés előtti procedúrát, és fürdést. Jól el is fáradt, hamar elaludt. És én is nagyon élvezem a vele való foglalkozást. Főleg, ha hagy időt pihenni.

Semmi oldalt fekvés, ezt javasolták a klinikán! Hiába ez a divat most a rettegett csecsemőhalál miatt. Most épp lenyomtam a fejét alváshoz, szokásos üvöltő dervis, cumit hamm bekap, majd kb. nem túlzok 2-3 perc és elaludt. Az előző alkalommal így aludt 2 órát! Most várakozom, ha csak egy lesz belőle az is jó. De legalább nem kell hadakoznom a kezével, lábával, amit így alig bír mozgatni. Még az is lehet, hogy képes visszaaltatni így magát?? Ez már túl szép lenne. Látom emelgeti a fejét, várok... Hát nem úgy tűnik. Pedig erre vágyom a legjobban. Alszik egyben másfél órákat, magától visszaalszik miközben én mellette pihenek, vagy irogatok a gépen. De csodás lenne!

Hát nem, azért így nem aludt vissza.

De már ügyesen emelgeti a fejét! Sőt vissza is fordul hasról hátra! Olyan erős, ügyes kisfiú! A kezét is megtalálta, időnként gyűrkölészi befele, akkor gyorsan cumit cserélek, mert a kezét kivenni a szájából, hát az már nehéz eset lesz, a cumival még csak megküzdünk...

Viszont csöndben szmörtyölészik, nézelődik! :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danácskám olyan remekül elszórakozik vele, együtt rötyörésznek! Olyan tündéri kor ez, egyre édesebb, és a mosoly, gügyögés minden ádáz sírást elfeledtet. Bár a szemeim vörösek az éjszakázástól, de reggel egy ilyen kacaj, és bírja az ember tovább.

Most az utolsó tabut is bedobtam (na jó a NO Tápszer még hátravan), MELL + ÜVEG, ahogy Suttogó javasolta, szopi előtt negyed órával lefejt tejet adtam szopi után este, mielőtt én lefeküdtem: álometetéskor (ill. felébredt), és láss csodát, nem aludt bele az evésbe, és 10-től 3-ig aludt! és le is ment az etetés 20 perc alatt: 15 perc szopi + 5-10 perc alatt megitta az üveg tartalmát. És ráadásul a híg eleje, sűrű vége miatt sem kell így aggódnom, hisz keveredik ezáltal minden. 

Viszont ez azt jelenti, hogy minden nap fejnem kell! Egyrészt, hogy ne felejtse el az üveget, és néha anyám is meg tudja etetni este, ha itt van, ezzel is nyerve nekem néhány órát. No meg, hogy minél többet aludjon éjszaka. Viszont így fel kel ébreszteni magam 1/2 3-kor órára, hogy mire ébred legyen tej. Hacsak nem akarok üvöltő gyerekkel a karomban fejni, vagy tejet melegíteni. Ez a fejés egyelőre nehézkes, lassú, körülményes, az eszközös sterilizálása miatt. De majd csak belejövök ebbe is.

 

Mikor az utolsó reménysugár is elszáll

2009.09.12. 22:46 - Niko415

Eredetileg a szülésre hoztam létre ezt a blogot. Aztán jött az ötlet, írjam tovább a "naplóm".

Mostanra valószínűleg minden barát, ismerős túllépett rajta, így végre írhatok magamnak. Mégis azzal a jóleső érzéssel, hogy mivel ez egy internetes médium, fiktív olvasóknak írok. De tulajdonképp saját magamnak. Könyvet írni nem lenne egyelőre bátorságom, de az írás mégis szükséglet, ha nem is öntök mindent szavakba, folyamatosan peregnek a gondolatok, állandó párbeszédet folytatok magammal (vagy egy belső hanggal, ki tudja). Szopi közben, sétálás közben folyamatos a belső dialógus, ömlenek a szavak, és mikor végre gép elé ülök, belefogalmazódik mindenféle gondolkodás nélkül. Papírra már nem tudnám vetni a gondolataim, túl gyorsak, és túl körülményes lenne.

Egy titkos vágyam (kütyük iránt mindig van) az iPod kihangosító mellett, egy 10"-os notebook, amivel kiülhetnék az erkélyre, és ott is írhatnék, olvashatnék, böngészhetnék. Minden laptop bolt előtt megállok, a Média Marktban mindig útba ejtem ezt a két sort: iPod, Notebook-ok. Remélem egyszer lesz! De addig még vár egy TV csere, egy autórádió, egy árnyékoló a teraszra.

Szeretem a reggeleket, amikor a kisfiam hagy egy kis időt, kiülök a teraszra, reggelizem, teázok, és olvasok. Ő addig bent nézelődik.

Mostanra Peti 8 hetes. 5010 gr, és kb. 60 cm (a védőnők máshogy mérnek mint a kórházban, így mire hazaértünk "összement", 57-ből 53 cm lett). A bőre már szép, ha nem iszom tejet, így nem iszom. Sajnos még nem jöttem rá, mi üti ki a popsiját, így időnként pöttyös. És a kaki állagát sem tudom összefüggésbe hozni azzal, amit eszem. Pedig már naplót írok. De egy napon belül is változik a színe az aranysárgától a zöldig. Pedig hétfőn megyünk homeopathiára, és addigra tudnom kellene az okát, és az összefüggéseket felismerni.

Etetés után 40-50 percet van ébren, ezt elnézegeti a járókában (nézegetőben, ahogy én hívom). Vagy a kiságya feletti forgókat figyeli. Aztán, ahogy kezd nyűgösködni, vagy ásitozni, lassan elviszem altatni. Az altatás még mindig sokszor sírva zajlik, sokszor egy alvási cikluson belül 3x kell újraaltatni, látszik, hogy még álmos, mégis keservesen sír, amivel 10-20 perc is eltelik. Ha nem megyek, és cipelem valahova, amit nagyon élvez, és azért majd minden nap 1x megesik.

Eddig egy reggeli őrjáratba sűrítettük az intézendőket, de most ekkor inkább alszom, ill. a teraszon altatom. De már előfordult, hogy képes elaludni időnként magától a nem mozgó babakocsiban is az erkélyen, ahol reggel altatom, vagy délután a kiságyban, ha előtte nem pörgött fel nagyon.

A (kb.) 10 órás +/- fél óra szopi után indulunk útnak a lakótelepre a régi jó nyikorgós babakocsival, amiben DAnát is ringattam, de közel sem sétáltam vele ennyit, mert nem volt hol, az utcánkban nem volt aszfaltút. A földúton meg kissé körülményes lett volna. Így vele nem mentem bevásárló körútra.

Petivel egyre hosszabakat megyek, hol magamra kötöm, hol tologatom. Ma lementünk a lakótelep aljáig. Ami odafele kényelmes séta, visszafelé, mert természetesen, ahogy leértünk a közértbe (most már SPAR-ba), felébredt. Visszafelé a tűző napon, felfelé tolva a tele kocsit, miközben a gyerekem már üvöltött 20 percen át, már nem volt olyan felemelő. Érdekes, hogy még így is nehezen tudott visszaaludni, miközben ringott a kocsi, én egy kezemmel simogattam, cumi be, cumi ki, derékig behajolva, közben tolva a kocsit. Kissé mókás látvány lehetett, attól eltekintve, hogy majd leszakadt a derekam. De mire felértem a lakótelep közepéig elaludt! Heuréka! Épp bepakoltam a cuccokat a lakásba, már hallom is, hogy lent a kocsiban, ahol addig hagytam a bejáratnál, amíg aludt, már üvölt. Remélem megszokja majd ezt is.

Átvittem a kiságyba aludni, és én is áttelepültem a dolgozóba, a leendő gyerekszobába. Itt alszik most már nappal, és éjjel is. Istenem, hogy szeretem ezt a szobát! Itt el tudnék lenni egész nap. A kanapén alszom, nem húzom ki, így több a hely. 70 cm-n húzom meg magam. Anyám kérdezi, hogy mikor megfordulnál, nem kényelmetlen? Hát, mivel éjszaka max. 5-6 órát alszom, azt is három részletben, így nem kerül sor a fordulóra. Alszom, mint egy zsák, akit agyonvertek, és úgy ébredek, ahogy lefeküdtem, mintha csak épp elaludtam volna egy pillanattal azelőtt.

A szoptatást jól bírja a mellem. Épp annyi a tej, amennyi kell. Peti nem egy túlsúlyos baba, 70-90 ml-t szopik most kb. Néha lemérem, abból derül ki. És hetente 150-170 grammot hízik. Viszont az etetési idő már 30-45 perc, éjszaka több, mert én is belealszom, így közben nem tudom ébren tartani. Időnként azt veszem észre, hogy már fél órája nem szopizik kb., és az ölemben alszik, én meg ülve. És hajnali 3 után már 2 óránként kel, mégha nem is éhes! Nem sír ilyenkor, csak nyöszörög. Ez rémes. Ilyenkor fél óra míg visszaaltatom, de fekve marad, csak közben persze kipurcanok, mert aludni ülve, pocakot simózva, cumit tömködve nem lehet. Reggel 1/4 7, 1/2 7 körül kel, na ekkorra már úgy nézek ki, mint Miss Zombi. Ha Dana nincs itt, megpróbálok visszaaludni, ami egy folyton gügyögő, nyöszörgő, horkantgató, nyafogó újszülött mellett nem egyszerű feladat. Ma odáig "fajult", hogy végül magamhoz vettem, és a keskeny kis ágyat megosztva vele, úgy aludtam el. Mert vagy totál kikészülök, ha nem alszom. Pedig már annyit leadtam belőle.

Olyan édes egyébként, és egyre szebb kisbaba! És már olyan sokat mosolyog és gügyög!

Így ni! :-) És kidugja a kis nyelvecskéjét, és gügyög hozzá. És "beszél" öáö, hát meg lehet zabálni! Belefúrom a nyakába magam, olyan jó puha a válla mélyedése, és a kis karja, lába, talpa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó őt hurcolni, különböző hordozóimat felváltva probálgatom, egyik jobb mint a másik. Kis teste rám tapad, ott szuszog a hasamnál, a háta emelkedik ütemesen, érzem a kezemmel. Védett kis csomag, sokszor észre sem veszik, hogy baba van nálam. Ami azért furcsa, mert mi a fenének vinne az ember a hasán egy kendőcsomagot. Csak a vállam, a hátam szakad le tőle egy idő után, főleg, ha mind a két kezem tele csomagokkal.

Agyonpuszilgatom! Még jó, hogy hagyja magát... Hát nagy kínban lennék, ha nem így lenne! Ki vagyok éhezve az érintésre, mosolyra, kötődésre, szóval érzelmi sivatagban vagyok. Ez a kisbaba a megmentőm. Mert ő igazi ajándék, meglepetés az életemben!

-----

Az utolsó reménysugaram is elveszett,  mikor a napokban, szerelmünk kezdetének 2. évfordulóján majdnem, "együtt töltött" gyönyörű, szenvedéllyel, és a távolság miatti szenvedéssel töltött egy év után, az apukája elküldte azt a bizonyos utolsó emailt:

"Oktoberben nem fogunk tudni talalkozni. Volt arrol szo, hogy megyek haza, de sajnos az elmarad. Az oktoberi szunetben nem megyunk haza egyaltalan....nem akarlak es nem is tudlak hitegetni. Ha lesz lehetosegem, es engeded, akkor meglatogatlak Benneteket minden alkalommal, amikor otthon vagyok. De tobbre nem latok jelenleg realis eselyt".

Érzelemmentes, tárgyilagos, reménytelen. Eddig az utolsó percig, egyedül még én hittem abban, hogy a kisbaba megszületése után erőt fog kapni, hogy harcoljon azért, ami minden apa szíve-joga, és hadd ne mondjam kötelessége, hogy lássa a fiát, ha nem is lehet minden nap,  minden héten, vagy akár minden hónapban, de legalább kéthavonta meg lehet oldani. Minden helyzetre van megoldás! Enélkül csak egy vendég, jóismerős lesz a fia számára. Évente 3 alkalommal jönni... Elképesztő csalódás!

Pedig mindenki megmondta, hogy konfliktuskerülő, gyenge érzelmi alkat, ne várjak semmit. A rokonok, a barátok, a pszichológus, az asztrológus, MINDENKI! Csak én reménykedtem az utolsó percig, hogyha a baba megszületik, valami azért változik. Annyira mondta decemberben, hogy egy férfi a gyermeke születésekor válik apává, míg egy nő ahogy meglátja az ultrahangon a benne mozgó magzatot. És, hogy együtt a felelősség, hogy szeretetben felneveljük... Mégis egyedül maradtam.

Rá kellett jönnöm, hogy a Sors más tervet szánt nekünk. Olyan nehéz elhinni, hogy ez a nagy 30 éve kezdődött szerelem csak azért elevenedett fel újra az életemben, hogy fel tudjak tápászkodni a házasságom romjaiból, hogy újra nő lehessek, és be merjek vállalni egy kisbabát egy ilyen őrült helyzetben. Két hónapig győzködött! De végül beleéltem magam, hogy hátha csoda történik, és újra lesz egy kisbabám, és egy családom. Nem is igazán hittem benne. Pedig én kértem, könyörögtem ezért 10 éven át. Megkaptam, csak nem úgy, ahogy vártam.

Annyi nő járt hasonlóan, mint én, mégsem gondoltam, hogy velem is megtörténhet. Ő annyira jó apa, és hittem, a mi gyerekünknek is olyan jó apja lesz, mint az övéinek. De tévedtem..., nagyot, óriásit, végzeteset. Legszívesebben visszacsinálná az egészet, vajon meddig? A szerelemig, az igéretig, a kívánságig, vagy a találkozásig?

De, ahogy Elisabeth Gilbert könyvében: az Eat, Pray and Love-ban olvasom: "Ilyen az emberi élet, nincs egy kontrollcsoport, amelynek alapján megállapíthatnánk hogyan alakult volna az életünk, ha bármely tényezőjét megváltoztatjuk". Igen jó könyv egyébként, pont a mostani lelkiállapotomra reflektál.

Nem, tudom ennek így kellett lennie, csak mégis annyira nehéz elhinni, hogy én a felelősségteljes nő jártam így, és a gyermekemet apa nélkül kell neveljem, és elhagyott a férfi, akit annyira imádtam, és aki annyira szeretett. Aki szimbiózisban akart lenni velem folyton, minden  pillanatban online összeköttetésben lenni, aki együtt lélegzett velem a nap  minden percében. Aki azt mondta, vegetálás az élet nélkülem. Ez mentett fel a lelkiismeretfurdalás alól, hogy beleléptem egy család életébe. Ő talált meg, ő akart velem találkozni, ő vallott szerelmet, ő akart tőlem gyereket, ő mondta ki, hogy velem akar élni, addig el sem mertem hinni, mert azt hittem boldog a házasságában. Azt mondta boldogtalan lenne nélkülem, de utólag rájöttem, velem is az lenne. Önmarcangoló, önsorsrontó, folyton a múlton rágódó lénye nem képes meglépni az adott szituációban, amit az Élet tőle megkíván. Kivárja, majd lesz valahogy. Csak közben nem jön rá, hogy az Élet, ha helyettünk lép, nem mindig úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk, és helyettünk döntenek mások. Hisz nem véletlenül kerültem az életébe/életükbe. Ahogy ő eszköz volt az enyémben, én is az övékben. Vajon miért? Hogy megrengessen addig kőkeménynek hitt elveit? Hogy megmutassam milyen az, mikor igazán szeret az ember, hogy milyen az igazi szerelem, és szenvedély, mikor vakon odadobna az ember minden józan gondolkodást, és észérvet? Én odadobtam, és fejest ugrottam egy helyzetbe, amiből egyelőre nem látom, hogy fogok kijutni. Bevállaltam, mikor megtudtam decemberben, egyedül kell vállalnom, mert ölni már nem lettem volna képes, és mert akkorra már nagyon vágytam a kisbaba után.

Sohasem hittem volna, de tényleg soha, hogy a fiáért nem lesz képes egy rendszeres látogatást kiharcolni. De későn derült ki számomra, hogy a gyeplőt nem ő tartja kézben, uralkodnak rajta, és sodródik a feleség, és az anyja közt. És ő szépen igába hajtja a fejét, és feláldozott engem, és a fiát az oltáron. Akik távol vannak, és akik szenvedését, életét nem látja. Behunyja szemét, és megszűnik a probléma.

Túl kell élnem, hogy én egy szálka vagyok valaki, vagy valakik szemében, egy örök problémaforrás, egy  hiba, egy ballépés. Ahogy apám életében is az voltam, mikor megfogantam. Vagy apám feleségének a szemében egy életen át, ahogy apu mondta, irritáló (valóság). Vagy anyósom, aki a kákán is csomót keresett bennem, vagy a nagyanyám szemében, aki csalódott, mert elváltam. Vajon mikorra fog az önbecsülésem, önértékelésem helyreállni? És hogyan?

Eddig azt hittem, elég, ha fizikailag megküzdök mindennel egyedül. A napban van 3, 4x 30-40 perc, amikor ellátom magam, eszem, mosogatok, főzök, takarítok, mosok, teregetek, vasalok, hajat mosok, hajat szárítok, virágot locsolok, bevásárlok, és persze ellátom a lányom, könyvet csomagolok, beszélgetek, talpsimózok, lélekápolok, leckét átnézek, varrok, TV nézek Danával összebújva, videotékaázunk, "mozizunk", olvasok, számítógépezek, adminisztrálok, leveleket írkálok közműveknek, bankoknak, biztosítóknak, orvoshoz megyek, ügyintézek, és ezeket vagylagosan variálom, mikor melyik nap mire van idő. Hát persze alvásra nemigen jut...

De ügyesen beosztom, este még tornázunk is Petivel, ill. én tornázok DVD-re, a TV-ben Alexandra dirigál, Peti nézelődik, én meg a gyakorlatok közt puszilgatom, vagy emelgetem. A gyereknek is ezért muszáj a napirend, hogy ki tudjam előre számítani, mikor mire lesz időm. És időben oda kell érni mindenhova, szopi ide-vagy oda, nyűgös gyerektől függetlenül, mert Dana kibukna, ha rá nem jutna idő. Pl. balettbemutató, vagy évnyitó, vagy egy orvos. Már hajnalban meg kell tervezzem a napot előre, a szopikat úgy beállítani, fejben végiggondolni a teendőket, attól kezdve mit veszek fel, mit viszek magammal, hogyan jutok el oda (tömegközledek, vagy kocsi) egy szoptatás alatt pl., és aztán villámgyorsan cselekedni! Minden megoldható, de iszonyú összeszedettség, és optimalizálás kell hozzá.

De nem, ez nem elég! Pedig iszonyú nehéz. És mindezt úgy, hogy mindkét kezem sínben, a szülés után kialakult ínhüvelygyulladás miatt! Még jó, hogy az ujjaimat tudom mozgatni, és lám gépelni is tudok.

---

Érzelmileg is le kell válnom a szerelmemről, el kell tudnom felejteni, meg kell tanulnom magamat ápolni lelkileg, nincs fél óra napi beszélgetés, ahogy eddig majd mindennap. Mindent elmeséltem, bár ő semmit gyakorlatilag, csak türelmesen végighallgatott, de ez is sokat számított.

Oly nagyon szerettem őt, és olyan nehéz elengedni... De muszáj! Tovább kell élnem, élnünk nélküle! Az elmúlt 9 hónap alatt olyan sok fájdalmat okozott, azt hittem összeroppanok néha. És lassan, lassan húzta a sövényt közénk, csak én nem vettem észre, hogy már benne régen vége, a remény is meghalt már rég, de én kapaszkodtam, mikor már csak egy cérnaszál volt is, magamat megalázva, kérve, könyörögve, sírva írtam, hívtam.

De lehet, hogy a szerelmem elvesztésére igaz a szankszrit mondás, hogy "Néha isteni szerencse nem megkapni, amire vágyunk". Ki tudja mit tartogat az Élet a számomra? Vajon tényleg letudom a férfi problémákat ezzel a kis "pasival" járó gondokkal?

Most magamnak kell figyelmet adnom, magammal beszélgetek, és magamtól töltekeznem. Nincs köztes állapot! Mindent, vagy Semmit! Így kell meglelnem a lelkem nyugalmát, megtalálni az önbecsülésem, és helyrerakni az önértékelésem, hogy mikor pl. a volt férjem számonkérő hangsúlya megszólal a telefonban, ne lendüljek támadásba. Nyugodtnak kell maradnom minden körülmény mellett. A válás 2 év gyász, mondják (vajon a szerelem mennyi?), akkor fogunk talán nyugodt hangnemben tárgyalni. Ma megkérdezte egy kedves barátunk, hogy nem akarnád feleleveníteni? Azt fogalmaztam meg, hogy mi fegyvertársak voltunk, harcostársak, és talán vetélytársak. Örökké meg akarok neki felelni, és ez nem jó. Igazi szövetség volt, de sajnos az érzelmek nem kompenzálták az ebből fakadó feszültséget, amin egy rántottát meg lehetett volna sütni, néha olyan forró volt. Pedig nagyszerű ember, remek apa. De én is az vagyok! Egymás mellett viszont a legrosszabb formánkat hoztuk egy idő után. Sajnos.

De nekem most egyedül kell önálló személyiséggé érnem! Autonóm lénnyé, aki szeretnivaló, egyszer talán újra szexi, és vonzó, magabiztos lesz. Akinek nem azért kell a társ, hogy helyettem mindent elintézzen, mert nélküle féllábú, félkezű, szürke, unalmas nő lennék, aki nem tud megállni a saját lábán egyedül, és belekapaszkodik a férfiba. Aki a gyerekeivel takarózik, a szeretetbe csomagolva a függést. Hisz mindannyian akik szeretettel, és vággyal vállaltunk gyereket, imádjuk őket, és mindennél fontosabbak, kivéve egyet: önmagunk önbecsülése, amit társunk is visszatükröz. Ha ez kezd elszállni, lépni kell, mert életünk hazugságát nem adhatjuk tovább gyerekeinknek. Ha homokba dugjuk a fejünk, és áltatjuk magunk, hogy a családért áldozzuk fel magunkat, a gyerekeinkért, hosszú távon nekik ártunk, csak mert nem akartuk kényelmetlenné, és mássá tenni a jelenüket, tönkretesszük a jövőjüket, mert nem tanítjuk meg őket konfliktust megoldani, önmagukat felvállalni, nem tanítjuk meg őket néha fájdalom árán is, de boldognak lenni, néha ellenszélben is. Boldogtalan, belül sivár ember pedig ilyen felnőtteket nevel fel. Ezért fel kell áldozni a megszokást, a kényelmet, és a közönyt, és le kell győznünk az egyedüllét félelmét, és a férje általi státusz elvesztését, aki által valakik voltunk. Azért, hogy önállóan is VALAKIK legyünk, és nem AKÁRKIK. És pláne nem SENKIK, akik feledhetők, unalmasak.

Nekem azért kell majd egy férfi, mert bár egyedül is jó, az életet úgy is tudom értékelni, és meglelni benne a szépséget, de vele még jobb, még érdekesebb, még izgalmasabb... Aki elfogad úgy, ahogy vagyok, akit elfogadok én is olyannak amilyen, mégis boldogan változunk egymás kedvéért, emelve egymás erényeit, és elfogadva gyengeségeit. Aki nem fojt meg a szerelmével, és akire én nem tapadok rá úgy, ahogy a szerelmemmel tapadtunk egymásra (pedig milyen jó volt!, de veszélyesen önpusztító is, mert nélkülözhetetlenné teszi a másikat számomra), nem válunk egymástól függővé, mégis keressük az együttlét pillanait, mert jó megosztani az élményt! Remélem van ilyen férfi, és rám talál majd!

Aki majd a fiamnak igazi apja lesz, igazi férfi minta, aki felvállalja a konfliktusokat is érte, és értem is, ha kell.

Még hosszú az út, de elindultam rajta, nagyon sok sírással, sok fájdalommal, nagy szenvedély után, nagy mélységes mély kútba látva, sőt zuhanva, de mászok fel a falán, kapaszkodni, néha véres körömmel, de már néha látom a fényt... remélem nem csak a szemem káprázik...

 

 

 

 

 

 

 

 

Éjt nappallá téve...

2009.08.23. 15:16 - Niko415

Reménykedtem. Hiszen napközben etetéstől etetésig aludt, békésen az autóban. Esküvőn voltunk, az ébredés, a szopi jól jött ki. Nagyon örültem, hogy elmentem. Bea, kedves kolléganőm esküdött. A gyóntatószék lám nemcsak bűnöknek volt szemtanúja, hanem egy kis éhes poronyt táplásának is :-). Majd békésen aludt tovább.

De nem! Az éjszakai álometetés fél 11-kor egyelőre nem hozta meg a várt eredményt, alig szopott, és ugyancsak felébredt fél 2, majd fél 4, majd 5, és végül a szokásos reggeli kelés fél 7-kor, cumival el tudtam húzni 7-ig az etetést. Aztán sajnos bealudt. Fél 9-ig, ő is én is, teljesen kipurcanva. De aztán igyekeztünk visszaállni a napirendre, etetések normál ütemben.  Most a tanácsok alapján a tejet fokozzuk, lehet, hogy éhes. Így váltott cici jobb, bal, majd megint jobb, megint bal. Így sikerült nagy nehezen eljutnunk 90 ml-ig! Még le is mértem, hogy mégis tudjam hányadán állunk. Ez már egész jó.

Utána ébren alig tudtam tartani, és a kiságyban majdnem elaludt, de vagy én küzdök, hogy maradjon bebugyolálva, mert különben a saját keze lába rángatása felébreszti, vagy ő feszül ezerrel mindez ellen (vagy ki tudja miért). Úgyhogy csak ki kellett vegyem, és vállra tenni. De legalább nem üvöltött, csak egy kis nyöszi. Ezzel már beérném. Délelőtt 30-40 perc altatást 20 perc alvás követett! :-( majd újrakezdtük, ezúttal 1 óra altatás, 10 perc alvás, és megint szopi idő jött.

Megebédeltem, így kissé csúszott a szopi idő, de utána nagy evés, kis nyöszörgés vállon, majd most épp alszik. Ki tudja meddig? De most már le volt lassulva, talán most jön a nagy alvás.

Délután képkeretekért megyünk, úgyhogyha felébred, etetés, és nyomás utána indulunk, így egy kis ébrenlétet követően szerencsés esetben egy alvásnyi idő alatt megfordulunk.  Talán most nekem is jut egy kis alvás...

Ilyenkor, mikor nem üvölt, én is jobban bírom a fáradtságot. Elnézem a kis testét, amint elnehezül a vállamon, a békésen lecsukódó pillákat, a finom illatot szagolom a fejecskéjén (olivaolajjal olajozom, és olyan az illata, mint a zsákos gabonának dédanyám spejzában Erdélyben... imádtam!). Mikor békés, és néha már egy-egy mosoly is van, és egy kis gügyögés, mikor néz szopi közben, vagy átadva magát öleli a cicit, és úgy szopik, hát igen, ez az amitől minden anya kibírja a fáradtságot, sírást, állandó készenlétet!

Suttogás és szenvedés

2009.08.22. 14:54 - Niko415

Haladok a könyvvel, Tracy Hogg: A suttogó mindent megold!

Egyedi nézetek, egyedi módszerek, soha nem hallott elemzések. Igencsak magamra ismertem a problémaelemzésben: az ötletszerű nevelésben, a napirend hiányában, sok mindenben.

A tanácsait igyekszem végigvinni, mint egy gyorstalpaló tanfolyamot, minden oldal új- és új meglepetés.

A napirend már úgy tűnik alakul, mint púposgyerek a prés alatt. A gyermekem 3 óránként eszik! És utána ébren van (már amikor, mert most éppen az előző két alvási ciklus végigordítása nyomán bealudt épp a leendő kiságyában, ahová épp letettem, és magától!), aztán jön az altatás.

Na, itt már vannak gondok. Illetve szinte csak azok vannak. Tam-tam a hátán, suttogás (susogás a fülbe) módszerrel altatom. El is nyugszik, általában 20, vagy 40, vagy 60 perc múlva! Pont annyi idő alatt néha, amennyi a következő etetésig hátra van. Az éhsége egyébként tény és való, be kell vallani, tényleg 3 óránként következik be. De mikor elkezdünk aludni, bebugyolálom, már az én gyomrom is görcsben, hogy vajon meddig fog tartani, ő meg üvölt kitartóan a kezemben, a nyakamba fúrva magát. Pedig a múltkori éjszakai borzalmas élmény után nem hagyom magára, mégis mély nyomot hagyott benne, nehezen nyugszik el, ha egyszer rázendít.

Hiába, Péter ő, a kőszikla, és ha egyszer el van keseredve, ringatást igényel, igen nehéz ettől megválni.

Na, mármost elalszik, és hiába folytatom a csititgatást fekve a babakocsiban (momentán nappal abban alszik), ma pl. 15 percenként felébredt, vagy csak 45 percig alszik, és még nem tanult meg egyedül visszaaludni. Ezt most tanuljuk a suttogással.

De azért minden nap adódik egy csendes elalvás, hogy az embernek (anyukának) legyen kedve élni, és folytatni a módszert.

Most viszont nagy haladás az altatási mizérián túl, hogy tudom előre mikor lesz 10 percen valami házi munkára, evésre, főzésre, mert amíg ébren van, békésen elnézelődik.


 A módszert 5. napja próbálom, mérföldeket léptünk előre, és egy csomó teória megdöntődik, amit eddig hallottam: alvó gyereket nem lehet felkelteni, vagy hagyd sírni, egy-két nap, és megszokja mi a rend. Majd magától beáll (hát Magától az biztos) a napi ritmus, stb.

Csak az a fránya altatás ne volna, és minden kis alvás ilyen lenne, mint ez a mostani!

Bevallom, mikor nagyon elkeseredem a 2. újrakezdett 20 perces altatási procedúra közben, miközben torkaszakadtából üvölt a fülembe, "Üdvözlégyet" mantrázok... ez erőt ad, és néha mintha az ő figyelmét is lekötné...

De lehet, hogy csak elfáradt, ahogy én is kimerülök minden nap. Miközben mikor fent van, mintha mi sem történt, imádnivaló, szeretgetni való, elgügyögő tündéri angyalka!

De aztán összeszedem magam, sikerül egy alvás, és újra erőre kapok. Hát ilyen ez: végtelen öröm, és tengernyi türelem kell hozzá.

Amikor az a bizonyos cérna...

2009.08.16. 18:58 - Niko415

Tündi, bündi kisgyermekünkhöz tényleg jó lenne, ha adnának valami használati utasítást, mert ami egy Windows tanulásnál csak idő kérdése volt, és folyamatos sikerélmény.... hát ez ez kisbabával egészen más, kitapasztalni, hogy mi jó a babának, és mi a mamának, mi a baja, és hogy lehet orvosolni, hát ez nemcsak idő kérdése... hanem valami mágikus képesség: a sírás dekódolása.

Hiába volt már egy gyermek, mindez nem ad használati utasítást.

Tegnap este: fél 9- fél 1-ig "szivatott" a kis poronty. Már mindkét cici kiürült, kaki, pisi, büfi stb. letudva... de nem aludt el, ill. 10 percekre. Épp belekezdtem volna valamibe: összepakolni Balatonra (ahova barátaim hívtak el néhány napra kikapcsolódni, amire most mindennél jobban szükségem van), vagy tán megvacsoráznék, esetleg lefürdenék, a vasalást már nem is említve...

De nem jöttem rá mi a baj. Már kipróbáltam a csodaszert: a magamra kötött hordozót is, végül a kis fészkében ringattam, leraktam... semmi, újra kezdődik előről. Elalszik, lerakom, 10 perc pihi, megnyugszom, újra felsír.

Aztán már nemcsak a baba sírt...

Mi a fene baja lehet??

Nem jöttem rá...

De végül mindketten kimerülve háromnegyed 1 körül újabb szopi után aludt el.

Mondják nem jó módszer, ha mindenre ez a válasz. Az sem jó, ha belealszik a szopiba... de mit csináljon a gyarló anya, aki varázsló (suttogó) nem lévén, fogalma sincs mi lehet a baba baja?

Pedig a sírásait már kezdtem érteni, egyértelmű az éhségsírás, ez azonnal magas hangorkán, nulla türelem.

Kissé akadozó, de egyértelműen visszatérő, erősődő a büfi sírás.

Nyöszörgő, panaszos, el-el csukló az álmos, de nem tudok aludni (ezt kiérti? ha álmos, miért nem alszik?).

De ezeken már mind túl voltunk.

Végül reggel fél 5-ig aludt, tisztába tevés, a fél 7-es szopit észre sem vettem, és életünkben először félájultan visszaaludtam fél 9-kor is, ő is békében szunnyadt a testem melegében (természetesen ez is rossz, mert persze megszokja...), és fél 11-kor sikerült ma felkelni, némiképp pótlandó a napok óta nappali nem alvást is, és az éjszakai marathoni ringatást, miközben már mindkét karom leszakadt, a hátam meg már merő görcs mindenütt.

Ja, apropó csukló. Mindkettő fáj, főleg éjszaka, folyamatosan. Ma éjjal annyira, hogy majdnem azért sírtam, mert felemelni is alig bírtam a picit. Aztán napközben elviselhető. Ha dekódolni akarnám, bizonyára nem tudom kézben tartani a dolgokat... furán érthető.

...

Ma viszont aludt 2-kor is egy órát: gyors ebéd, össze is tudtam pakolni, és még vasalni is volt időm!

Aztán 4-kor szopi, és türelemmel azt is végigaludta, míg a képkeretezőhöz beautóztam a Mammutig. Könnyed meglepetés: ingyen parkolás vasárnap! És míg e sorokat írom, fél 5 óta még mindig alszik (két és fél órája!), pedig már szögeltem is a képet a falra, át is öltöztem. Pedig mindezt az autósülésben teszi, ami távolról sem a legideálisabb póz az alvásra.

Szóval egyik nap ilyen, másik mintha kárpótolni akarna másmilyen.

Megvettem a Suttogó 3. kötetét (az első kettőt nem olvastam), benne sok okos tanács, aminek neki is estem.

Szóval most a cél a napirend kialakítása! A csodacumival el tudom már altatni, miután szopizott, de van amikor abból áll az éjszaka, mint pl. tegnap, hogy kiköpdösi, sír, visszadugom, kb. 200x.

Várom a 6. hét leteltét, hogy mehessek tornázni, ez heti 3x fix időre való elkészülést jelent, így a napirendet is erősen befolyásolja. Meglátjuk, és bizakodunk, hogy Peti is fontosnak ítéli édesanyja testi erőnlétét.

Mert, azt, hogy "kicsi fiam hullafáradt vagyok, aludni szeretnék" mindezt bőgő felhangon, egyértelműen nem érti... talán telepatikus úton kellene megpróbálnom vele kommunikálni.

Az első néhány hét

2009.08.13. 23:53 - Niko415

Azért a második baba csak több rutinnal jár, már ami a baba megfogását, fürdetését, ellátását, öltöztetését jelenti. Úgy tűnik, olyan ez, mint a biciklizés. Nem lehet elfelejteni!

Ugyanolyan tündéri, édes, puha érzés a szoptatás, mint anno, a kezdeti fájdalmak kezdenek csökkeni.

Beállás még nincs, de rengeteg jótanács van! Meg kell találnunk a saját utunk, de egyelőre még keressük. A gyermekem nem óramű, ez már kiderült, éjszaka jó, ha csak 3x kell kelnem, és külön ajándék, ha mindez 20 percig tart. Amikor nincs ilyen könnyű napunk, van, hogy 2-3 órákat kell járkálni fel-alá éjszaka. Úgyhogy egy szóval fáradt vagyok! Kipróbáltuk a hagyjuk sírni módszert is két éjszaka, ez nekünk nem jött be. A baba nem nyugodott el, viszont azóta, ha baja van, azonnal torka szakadtából elkezd üvölteni, a bevezető nyöszörgést kihagyva...

Úgyhogy marad a ringatás, szopizás. Végül betörtem a homeopata orvosom tanácsára, és két órás fel-alá éjszakai sétálgatás után végül vettem egy cumit, de ez sem csodaszer. A cicin való elalvás előtti csócsálásra néha bejön, meg egy negyed órát el lehet húzni vele a szopit, de ennyi. Remélem nem leszünk függők.

Apukája látta a babát, dajkálta 3 napig, fantasztikus érzés volt, kimerülésig babáztunk, mikor az intézendők engedték, de ennyi... Nem tudjuk mikor látjuk újra nagy bánatunkra. Petiben újra látom őt minden nap.

De még mindig ez az időszak a legtündéribb, mert alig van program, egész nap csodálhatom a kicsit, neki nem kell főzni, magamnak csak, ami néha úgy sikerül csak magamra aggatva. És ismét úgy járkálok vele fel-alá, vagy főzök, ebédelek, vasalok, ahogy Danával tettem, amitől ő nyugodt, nekem viszont majd leszakad a hátam.

A látogatók jönnek, és jönnek, jó tudni, hogy sokan érdeklődnek, és szeretnek, figyelik a sorsunk.

Testvére tündéri! Igazi segítség, és igazi "anyajelölt". Mindent tud, és mindent szeret a babával csinálni!

 

A baba hetente hízza amit kell, ha nem lenne mérleg is érzem a karomon. Mindkét csuklóm fáj, és majd leszakad a karom időnként, pedig ez még az eleje.

Hiányzik a torna, nehezen veszem rá magam, de tornáznom kell elkezdeni, ahogy a 6 hét letelt, addig meg otthon. 4 kg maradt rajtam, de állandóan éhes vagyok, és főleg édességre, ami nem jó.

A fürdést nem tudom mikor fogja élvezni, egyelőre a legjobb, ami történik, hogy nyugodt marad a vízig, de a törlés az már kiüti nála a biztosítékot. És még hol van a teljes masszázs, torna, amit Danával úgy élveztünk!

Kivinni sétálni már lehet, szoktam is, bár még nem épült be a nem létező napirendbe, viszont nagyon jó, hogy babakocsi távolságra minden elérhető, így mikor adódik egy-egy elintézendő, akkor örömmel kelek útra, ha ő is úgy akarja.

Nagy Hajni fotós gyönyörű képeit megnézhetitek itt (másold be a címet egy másik oldalra): 

http://picasaweb.google.hu/aniko415/PetiFotosSzemmel090729#

 Egy ízelítő  a sorozatból: :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha lesz időm, még jelentkezem újabb hírekkel.

Péter megérkezése - utólag belső szemmel

2009.07.26. 17:13 - Niko415

Hosszú nehéz óráknak néztem elébe, és ezt tudtam, sejtettem. Láttam magam meditálás közben, ahogy 15-én estefelé elkezdődik, és 16-án reggel megszületik a kisfiam.

Minden körülményt elrendeztem, mindenre kiterjedt a figyelmem. Csak hogy ilyen hosszú lesz, ennyire nehéz, erre nem tudtam felkészülni.

Tudtam a Kedvesem távol lesz, ezt valahogy már rég sejtettem, a körülmények (az autópályai koccanás) „összejátszottak”, nem tudott jönni. Éreztem, ezt egyedül kell végigcsinálnom, tk. már rég tudtam, csak közben reménykedtem persze. Ezért magam köré gyűjtöttem azokat az embereket, akik mellett biztonságban éreztem magam. A legjobb bábát, a legjobb szülésznőt sikerült megtalálnom.

De a körülmények, a villámok csak csapdostak. A dúla, Emőke elment szabadságra, és helyettes vállalkozott a pótlására, akinek én voltam a 2. szülése, ez elbizonytalanított. Nyulas Joli, az angyali szülésznő júl. 11-ig szabadságon volt, addig mindenképp ki kellene húzni. Mikor túl voltam ezen a dátumon is, elkezdett a fenyegető túlhordás a fejem felett lebegni. Bár „orvosilag” csak júl. 20-ra voltam kiírva, az általam ismert fogantatás időpontja miatt én 15-re fókuszáltam. Ahogy a lányom is követte az én habitusom, aznap érkezett, reméltem a fiam is hallgat rám. Az Ultrahang 4,2 kg-os babát jósolt, megrémültem, még egy hét és 4,5 kg lesz. Minél előbb szülni akartam az általam kijelölt napon!

És a kisfiam hallgatott rám… Ebben…

De az út nagyon hosszú volt, és keserves.

Minden körülményt úgy sikerült előre programoznom, ahogy szerettem volna, rengeteg lelki munkát raktam a fizikai edzések mellé. Majd mindennap tornáztam, ha a lányomtól időm engedte, még 14-én is tornázni voltam, és lépcsőztem, rámoltam, pakoltam, bevásároltam, nem hagytam el magam, tudtam az erőmre mindenek felett szükségem lesz. 

Ahogy programoztam úgy lett: volt alternatív szülőszoba, félhomály, gyertyák,  általam vitt kedvenc zenéim: Iris Dement, Mary Chapin-Carpenter, Norah Jones, Enya segítette a vajúdást.

És ott volt velem a női segédcsapat: Orsi, a friss dúla (én voltam a 2. szülése), és Joli a szülésznő, akinek respektje akkora, hogy mind a 3 ügyeletes orvos, aki végigasszisztálta a szülést, szelíden háttérben maradt, egy-egy vizsgálat erejéig avatkoztak közbe. Nem bántam, hogy nincs saját orvosom, végülis 24 órát töltöttem a szülés kezdetétől fogva, amikor még alig éreztem, hát semmi értelme nem lett volna őt berángatni.

Mindig attól féltem, hogy nem veszem észre mikor kezdődik a szülés…  És mégis így történt. Szépen bevezettem 15-én reggel a rutin CTG/NST (szívhang, méhösszehúzódás mérő) vizsgálatra, ahol meglepődve láttam, hogy az összehúzódásokat mérő görbe szabályos amplitúdójú fájásokat mutatott. Én alig éreztem egy kis alhasi feszülésnél többet… Magyarán vajúdtam, de nem vettem észre.

Mivel orvosom már nem volt, akihez addig jártam, elment szabadságra, így a szülésznőnek vittem be az eredményt, aki gyorsan kontroll vizsgálatot csináltatott. És tényleg…voltak méhösszehúzódások, de rendszertelenek, a méhszáj nyílni kezdett 1 ujjnyira. Ezt akkor nagyon pozitívnak éltem meg, nem tudván, hogy 10 óra múlva még mindig ugyanitt fogok tartani.

Hazakönyörögtem magam, minden cuccom otthon. Hazavezettem. Apám vitt vissza a motyóhalmazzal együtt, mert legalább 1 hétre való táborozásra való mennyiséget kellett becipelni. Azt mondja: „Te olyan fürge vagy, szerintem ebből csak holnapra lesz gyerek.”. Én vigyorogtam… ha tudtam volna, mennyire igaza van!

Szóval vissza a kórházba, a helyzet ugyanaz, összehúzódások vannak folyamatosan, rendszeresebbek, de semmit nem tágultam. Akkor már Orsi, a dúla is odaért. Újra haza, hátha otthon jobban tudok pihenni.

De nem tudtam. Igazából a Kedvesem hiányzott, nem tudtam magammal mit kezdeni, idegennek éreztem a segítőmet, végtére is nem ismerjük egymást. Ráadásul egyáltalán nem volt szülés érzetem…

Elhívtam egy másik segítőt, aki az utóbbi hetekben remek technikával lazított, hátha most is segít. Közben zuhanyzás közben elöntött az ár, piros színű, amitől nagyon megijedtem. Hiába akárhány tanfolyam, kimaradt az info-ból, hogy a nyákdugó a magzatvízzel együtt is távozhat friss piros vér formájában… Hogy férhet el egy emberben ennyi magzatvíz, 4-5 adagban ömlött el folyamatosan, irdatlan mennyiségben. Mondták, azért volt ekkora a hasam a nagy baba mellett, mert 1 l-rel több volt az átlagos 1,5 l-hez képest! De a meditáció segített, a pulzusom normalizálódott. És kezdtem ráhangolódni a szülésre.

Na, ekkor már nem volt appelláta, végre történt valami, irány a kórház. Újabb vizsgálat, a méhszáj, mintha örök életében így akarna maradni, tartotta az 1 ujjnyi frontot… Ekkor gépi vizsgálat, jelzi folyamatosan az összehúzódásokat, elviselhetőek. De ennyi… órákon át.

Este 9-kor már ennyi sem. A szülőszoba békés, egy teremtett lélek, ill. asszony se sehol… mienk az alternatív szoba! Az ügyelet békésen kávézgat, mi sétálgatunk Orsival. Ez már nekik is gyanús, az orvosnak vizsgálhatnékja van, mit is csinálunk mi az alternatív szobában, ha én itt kint sétálgatok, és békésen beszélgetek. A gyanú beigazolódik, leállt a szülés.

Jön a rémhír, ha nem haladok előre, kitessékelnek innen, ha jön újabb páciens, és pont erre a szobára vágyik… Tényleg megrémülök. Erre vágytam már 12 éve is, amikor a lányom született, és most lehet, elveszik tőlem? Bent pedig már mécsesekkel körberakva a szoba, szól a zene, remek a hangulat! 12-ig mindenesetre nem jött senki, lefeküdtünk aludni mindannyian, mert a hajnal nehéz lesz, éreztük. A többiek aludtak, nekem természetesen éjjel 1 körül indultak meg ismét az összehúzódások, és most már iszonyúan fájtak. Egy cseppet nem tudtam már pihenni. 1.48, erre határozottan emlékszem, már fújtattam a lazító légzést, mint egy kazán. Vánszorogtam a sötétben egyedül, hol a labdán, hol egy babzsákon kuporogtam. Végre 2-kor felébredtek a többiek. Most már tényleg úgy éreztem, szülök végre. Most már végre belülre tudtam figyelni. Kizártam a külvilágot, tényleg "más állapotba kerültem". Jól esett most már a segítség, Orsi masszírozta a derekam vajúdó olajjal, borogatta forró vízzel a hasam, támogatott, ha fel akartam állni, meditáltunk, vizualizáltunk. Egész hajnalban ez így ment, lassan kezdett elviselhetetlen lenni a fájdalom. Mikor azt hiszed, nem lehet erősebb, de lehet…

 

Tudom, mindenki annyit kap, amennyit elbír, úgy tűnik, baromi erősnek ítélt a Sors! Saját erőmből akartam szülni, megkaptam. Utólag az összes érdemrendet felcsillagoztam a saját mellkasomra…

Reggel 6-kor mondja Joli, talán jó lenne egy kis glükóz, az majd segít hatékonyabbá tenni a fájásokat, és lesz több erőm. Elfogadtam az ajánlatot, és átballagtam a baromi kényelmetlen hagyományos szülészékes ágyra egy másik szobába. Azt hittem soha nem akar elfogyni a lötty az infúzióból! A 2. sz. ügyeletes egy „laza” rutinvizsgálattal, ami se kellemes, se figyelmes nem volt, közölte 2 ujjnyi. Ill. az a szülésznőnek 3…, és a saját humorán remekül vigyorgott. Nekem ez után a közlés után, a sokadik borzasztó kimerítő óra után lazán felrúgni volt kedvem…, de jött a szülésznő, és megmentett: előkészítette a kád forró vizet, ami azt jelenti, hogy már a végéhez közeledünk, mert a lazító víznek akkor van igazán hatása, addig csak lelassít. Feltápászkodtam, és mint a keresztet cipelő Jézus átvánszorogtam Orsi vállán vissza a „szobánkba”, fürdőzni. Isteni volt, bár akkor nem ez a jelző jutott eszembe. Inkább menekvés! Erősek voltak a fájdalmaim, de elviselhetőbbek a vízben. Közben folyton kérdezgette Joli, nincs-e tolási ingerem. Nem volt… ill. azt hittem nincs. Vagyis azt hittem, ez nem az. Más volt, mint a múltkor. Inkább kugligolyót éreztem a lábam között. Mikor ráeszméltem, hogy ja, ez az… Hú, de boldogok voltak! Hát még én! Orsi mondogatta, hogy remekül tágulok, mert hajszálnyi kis vérerek jelezték, hogy haladok előre. Nem igazán hittem neki, pedig később kiderült igaza volt!

Egyszerűen, tudom, hülyén hangzik, de egész a végéig, nem akartam elhinni, hogy szülök, vagyis, hogy ebből gyerek lesz. Hogy én újra anyuka leszek. Valahogy tettem a dolgom, de a valóság messze volt.

 

És akkor a szülésznő kiszedett a vízből, hogy itt a gátmasszázs ideje, vagyis közeledik a szülés vége! Nem akartam elhinni! Ezerrel masszírozott, ami addigra már nem volt kellemetlen. És jöttek, jöttek a tolófájások. Én mintha a marathon-t akarnám lefutni, mindegyikbe beleadtam apait-anyait, jött a baba lefelé, de aztán megállt! Folyton nézték a szívhangjait, az remek volt. Erős gyerek, bírta a kiképzést! Már ¾ órája minden erőmet megfeszítve nyomtam, az izomlázig görcsölt a hasam, a karom, de csak a felénél tartottunk. Na, kérdezi Joli, akkor most elfogadod a segítséget? Persze, azonnal! Mikor elmondta, ki a reggeli ügyeletes, azt hittem rosszul leszek. A katonás stílusáról hírhedt orvosnőtől nem vártam semmi jót. De Joli őt is megszelídítette! Egy darabig ott kuporgott a babzsákon a félhomályban Enyát hallgatva, majd egyszer csak azt vettük észre, hogy mikor szükség lett volna rá, felszívódott. Alig bírtam kivárni, hogy mikor jön már vissza. Hozta az oxitocyn slukkot, amit most már elfogadtam, eddig elkerülhettem hál’Istennek, és szelíden elnézést kérve fájás közben belekönyökölt a gyomromba. Nem fájt! Sőt, hatékonyan, szépen jött a baba kifelé. Azt hittem szétszakadok… és ez így ment 3 fájáson keresztül! De az a „kis” buksi csak kifért! Aztán újabb egység jött: a váll, ez is megvan, és hirtelen megszűnt minden fájdalom egy csapásra.

 

Ott szorongattam az ázott kis csöppséget a karomban! Felkészültünk: hoztunk törülközőket, kis sapkát, bebugyoláltuk, és a pucér hasamra tettem a kis testét. Így pihegtünk 2 órát. Az „aranyóra” így hívják ezt az időszakot. Nagyon kevesen kapják meg kórházi körülmények között, mert a csecsemősöknek ill. a nőgyógyászoknak hirtelenjében ellátni valójuk van, mintha a gyerek legalábbis elrohanna. De Joli, mint a védőbástya, szelíden állt felettem, és mindenkit elhajtott. Itt nincs varrnivaló! Én is, ő is nehezen hittük el, de tényleg nem volt. Felületi karcolás, magától összeforr, mondta rá az áment a katonás orvosnő is! Megmenekültem! A csecsemőst szintén türelemre intette, kérte, jöjjön vissza később méricskélni, mert a gyerek jól van. És szemmel láthatóan jól volt Péter! 2 óra múlva már magától ügyesen szopizott is. A kisbabát utána mérték, fürdették: 3800 gr, 57 cm! Gyönyörű, formás kis poronty. 

 


 

Lefürödtem, és saját lábamon toltam be a babámat a szobámba. A saját erőből való szülésnek ez a nagy előnye, utána hihetetlen gyors, és nyomtalan a regenerálódás összehasonlítva a többi sorstársammal, akinek gyorsítókat adtak, vagy ilyen-olyan beavatkozásokat végeztek. Ki van ez találva! A természet rendbehozza, amit átformált!

 

....

-„Anyuka, nem akarja megfigyelésre behozni az őrzőbe?” – kérdezték az osztályon.

-„Nem. Köszönöm”, mostantól én vigyázok Rád, Kisfiam!

 

 

 

 

 


 süti beállítások módosítása